Форум Баришівки

Теми для публікацій та розмов


такси в Барышевке
23 листопада 2012 Анечка Sss

сайти Баришівки
30 січня 2010 tsihomov (адмін)

В роки другої світової війни
1 квітня 2009 (Баришівка)

інфраструктура
1 квітня 2009 tsihomov (admin)

Історія нашого краю
1 квітня 2009 (священик)

Дивитись всі теми селища

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 95.133.168.63 Тема: Клубне життя, відпочинок
ВІДПОЧИНОК
В Баришівському районі, як і по цілій Україні люди відпочивають по різному: хтось упивається алкоголем, хтось катається на велосипеді, хтось йде на дискотеку, інші їдуть в столицю, одиниці на вихідні йдуть до церкви.
Є в районі затяті мисливці рибалки і грибники. Всі вони мають свої заповітні місця і способи проведення улюбленої справи.

Порибалити можна на різних водоймах району. Найбільшою водоймою в Баришівському краї є Трубіж – річка-канал з численними шлюзами, рукавами і кількома притоками. Ця водойма згадується в давніх літописах і гідронім цей пояснюють по-різному, мовляв тут колись пролягав якись кордон себто рубіж – «Тут рубіж» і вийшов Трубіж, дехто каже, що Трубіж чи Трубайло означає русло і все таке інше. А про Недру, другу по величині річечку нашого району, я в глибокому дитинстві від березанських пацанів почув таке: «Колись Недра була повноводна, така повноводна що навіть Петро І плавав по ній на своєму фрегаті. І була в нього підзорна труба, дивлячись через яку, імператор милувався місцевими краєвидами. І тут бац випала лінза із труби прямісінько в нашу Недру. Тут Петро одного матроса за шкірки в воду: «Нємєдля дастать». Матрос пірнав, пірнав і не знайшов, та й каже царю: «стєкляшка, вашє висчєство ушла в нєдра». З тих пір і назвали річку Недра.» Насправді Недра називалась так ще до Петра І, (див. карту Боплана 1650р.). Пацаняча розповідь про Недру, нагадує мені про походження ще одного українського топоніма: «Колись Катерина ІІ мандрувала півднем України і проїжджаючи одне село захотіла сильно спати. Весь кортеж імператорський зупинився, в селі перестріляли всіх собак, перерізали півнів, щоб ніхто не потривожив царицю, але незважаючи на цілковиту тишу, імператриці приснився поганий сон. З тих пір місцевість ту, а потім і місто назвали Херсон».
Ще про Трубіж, колись він тік повільную течією, до Переяслава, де поєднувався з сивим Дніпром. В ті часи повені були не рідкість, за те в Трубіж з Дніпра заходило багато різновидів риби. Зараз Трубіж на 9 м нижче Дніпра і туди його закачують потужні насоси. А зловити в Трубежі можна таку рибу, як карась, краснопірка, лин, окунь, щука, головень (колись водились сом, лящ, густера зараз їх нема).

17 березня 2009


1


  Закрити  
  Закрити